Tips, fakta och vägledning om klänningar

Balklänningar - fakta och tips

Idag är balklänningen – till skillnad från förr - var kvinnas egendom. Den skiljer sig från övriga festklänningar på ett antal punkter. Dina behov och förutsättningar ska styra valet av klänning.

En balklänning är en klänning som används vid festliga tillfällen. Under medeltiden bars balklänningar av adliga kvinnor och syddes ofta för hand. I samband med detta anpassades de specifikt till olika tillfällen såsom danskvällar och högtider. Oftast var de tillverkade av siden och tarlatan – ett lätt bommullslikt tyg – och balklänningen var för det mesta enfärgad. Numera är inte balklänningen enbart adeln förunnad. Den som är beredd att satsa en fjärdedels månadslön kan lätt hitta ett brett urval av balklänningar i butiker eller hos sömmerskor. I övrigt är det billigt att hyra balklänningar för någon tusenlapp.

Balklänningens särdrag

När kvinnorna idag bär balklänningar bär männen allt som oftast frack. Kvinnor bör bära klänningarna med en stärkt underkjol, för att få en fin upphöjning. Balklänningar saknar ärmar, har bar rygg, är urringade och kan vara axelbandslösa. På så sätt skiljer de sig från övriga festklänningar. En traditionell balklänning brukar dessutom vara lång, vilket dock inte är något absolut krav. Klänningar som når knäna eller höftlånga klänningar är inte typiska balklänningar. Dessa kategoriseras snarare som cocktailklänningar och är mera flashiga och glänsande än den typiska balklänningen. Balklänningens mönster är dessutom mera anonyma än mönstren hos den glamourösa cocktailklänningen.

Lär dig välja balklänning

Välj balklänning delvis med tanke på modet. Modet hos balklänningar förändras varje år och modet blir snabbt passé. Men du bör främst tänka på vad som passar just dig. Om det aktuella modet inte passar dig är det lämpligt att välja en fin balklänning som inte är modern. Låt modet ta ett steg tillbaka om du har svårt att hitta rätt storlek – det är t.ex. mycket svårt att hitta stora klänningar; om du hittar en stor klänning som passar just dig bör modet inte styra ditt val.