Tips, fakta och vägledning om klänningar

Madickenklänning - fakta och tips

Madickenklänningen kallades tidigare blusklänning. Alltsedan Astrid Lindgrens populära sagofigur porträtterats i blusklänning, kallas emellertid denna typ av klänning madickenklänning. Klänningen är idag måttligt populär och således svår att komma över i vanliga klädaffärer.

Madickenklänningen har blivit populär i kölvattnet av att Astrid Lindgrens sagofigur, med samma namn, slagit rot i hjärtat hos flickor i åldersintervallet 5-10 år. Tidigare kallades madickenklänningen för blusklänning. En typisk madickenklänning liknar i mångt och mycket en förklädesklänning; skillnaden är att den inte är ihopsydd i ryggen. En madickenklänning är oftast vävd i bomull eller linne – blå och vitrandig – samt utrustad med knappar på baksidan och förkläde på framsidan. Denna typ av klänning kan förslagsvis köpas hos:

  • Astrid Lindgrens Världs webbutik – i skrivande stund finns en blårandig Madickenklänning till salu för 395 kr plus fraktkostnader.
  • Polarn o Pyrets webbutik eller hos någon av företagets återförsäljare av barnkläder.

Köp madickenklänning på nätet

Det är i regel mycket svårt att hitta typiska madickenklänningar på stan – nätet blir således det enda alternativet. Något lättare – men knappast helt enkelt – är att hitta en madickenklänning utan ärmar, s.k. madickenförkläden. Denna typ av förkläde – till skillnad från madickenklänningen – bärs alltid utanpå övrig klädsel.