Tips, fakta och vägledning om klänningar

Klänningar och mönster

Anpassa mönster till rätt typ av klänning. Överväg också om du kan sy mönster själv eller om du måste anlita skräddare.

Innan du väljer mönster till din klänning bör du fundera över hur bra du själv kan sy. Kan du sy mönster till borddukar och gardiner? Om så är fallet vill du kanske utmana din förmåga och prova att sy en egen klänning. Välj i så fall ett enkelt mönster till din första klänning.

Välj mönster till brudklänningar

Brudklänningar kännetecknas av enkla mönster. De är oftast hellånga och ljusa till färgen. Utgå först och främst från att din bröllopsklänning kommer att vara lång och prydas av lättfattliga mönster. Fortsätt sedan med att leta efter ett mönster som passar din smak och kroppsbyggnad. Det bästa sättet att hitta lämpliga mönster är att besöka olika skräddares hemsidor eller ringa dem direkt för att stämma träff. Beställ även broschyrer och kataloger för att få ytterligare inspiration. När du har valt mönster kan du inte ångra dig – överväg därför ditt val ytterst noga.

Mönster till balklänningar

Storleken har betydelse även här. Du måste nämligen känna till din storlek innan du köper tyg och väljer mönster till din balklänning. Balklänningar kan vara både långa och korta och färgvalet är friare jämfört med brudklänningar. När du väljer storlek bör du veta att europeiska storlekar skiljer sig mycket från dito i USA. För att inte köpa fel storlek är det klokt att du gör egna mätningar. Skriv således ner måtten på gamla klänningar som passar dig sedan tidigare.