Tips, fakta och vägledning om klänningar

Trikåklänningar - fakta och tips

Basmaterialet i trikåklänningar är syntetiskt konstfiber, som är bekvämt och töjbart för att på bästa sätt kunna anpassa sig till bärarens individuella kroppsformer.

Trikå är ett vanligt basmaterial i kalsonger, trosor och bysthållare. Materialets främsta egenskap är att det ger stöd åt intima kroppsdelar samtidigt som trikåmaterialet upplevs som bekvämt. Materialet är även vanligt i fodertyger – inte minst till baddräkter – eftersom konstfibertyget torkar på ett ögonblick. Trikåbaserade plagg – däribland trikåklänningar – kan med fördel maskintvättas utan att krympa mer än genomsnittsplagget.

Trikåklänning till vardag och fest

Kända klädkedjor såsom H & M, Vero Moda och Gina Tricot m.fl. har en rad olika vardagsbetonade trikåklänningar i sitt produktsortiment, men tygmaterialet lämpar sig också för mera exklusiva klänningar. Trikåtygets största fördel är nämligen flexibiliteten, som gör sig gällande till den grad att det finns goda felmarginaler vid valet av storlek. En storleks avvikelse brukar sällan göra någon skillnad tack vare trikåmaterialet stretchkapacitet – tillika en god förutsättning för den som vill köpa sin trikåklänning online. Som spekulant på trikåklänningar kan det vidare vara bra att känna till följande:

  • En del trikåklänningar är försedda med ett extra trikålager runt buk- och bystpartierna för att lyfta upp och därmed framhäva dessa kroppspartier.
  • Tygets kroppsnära passform bidrar till att göra ett smalt intryck.

Trikåtygets enkla underhåll – i kombination med det estetiska utseendet – är de främsta fördelarna med att välja en klänning i trikåkvalitet. Nackdelen är i första hand att trikåtyget uppfattas som vardagligt och informellt och således inte är något gångbart basmaterial för riktigt exklusiva festklänningar.