Tips, fakta och vägledning om klänningar

Förklädesklänning - fakta och tips

En förklädesklänning för tankarna till 1960-talets propra, flickiga klädstil. Detta klädmode fick, något årtionde senare, ge vika till förmån för hippiemodet. Idag ger förklädesklänningar upphov till många nostalgiska tårar hos medelålders damer.

Förklädesklänningar tar fasta på 1970-talets gårdromantik och kan användas av såväl barn som gamla. Förklädesklänningar är korta bomullsklänningar – oftast enfärgade, randiga eller rutiga – med små volangärmar. Det finns dock ingen outtalad regel som säger att en förklädesklänning måste ha just dessa mönster. Du som väljer att sy din förklädesklänning själv kan fritt välja och vraka mellan olika tyger och mönster.

Gott om förklädesklänningar i retrostil

Eftersom förklädesklänningen inte tillhör dagens klänningmode – utan snarare gör anspelningar på 1970-talsnostalgi – är det inte alltid lätt att komma över en ny förklädesklänning. På loppmarknader och i second hand butiker kan man lätt komma över förklädesklänningar från 1960- och 1970-talen – inte minst från den rennomerade tillverkaren Marimekko.

Förklädesklänningar och klädkombinationer

Förklädesklänningar kan förslagsvis bäras på följande sätt:

  • Du som är äldre kan kombinera en förklädsklänning med solhatt och sandaler i retrostil. Om förklädsklänningen är kort, får den gärna kombineras med ett par vita, knälånga leggings.
  • För barn som bär förklädesklänningar kan klänningen med fördel kombineras med strumpbyxor eller sparkdräkt av bomull, som bärs under själva klänningen.

Förklädesklänningar kan förslagsvis köpas hos gardsromantik.se, H&M samt hos någon av de butiker som listas på barnnet.se.