Tips, fakta och vägledning om klänningar

Festklänningar - fakta och tips

Det finns ingen slentrianmässig typ av festklänning – vissa är dock mera formella än andra och klänningen bör väljas utifrån sitt sammanhang. Skräddare kan oftast erbjuda vägledning i valet av klänning.

Balklänningen är en särskild typ av festklänning som ofta är enfärgad och inte alltför vågad. I regel är den av hellängd, har bar rygg och är ibland klassiskt röd. Festklänningar i övrigt varierar mycket vad gäller mönster och färger. Viktigt är dock att klänningen sitter bra, eftersom du ska bära den minst en hel kväll. Den ska kännas bra både när man står, dansar och sitter vid bordet. Annars fyller den inte sin funktion.

Köpa festklänning

Billiga och moderna festklänningar kan köpas i butiker och på nätet, men att köpa via nätet medför alltid en risk. Det är en fördel att besöka en skräddare eftersom han eller hon ser vad som passar just dig. Dessutom känner skräddaren till de senaste trenderna. Skräddaren är även duktig på att välja rätt material. Denna hjälp får du inte i butiker och allra minst på internet. Du som vill komma billigare undan kan naturligtvis köpa din festklänning i butik där du har möjlighet att prova den. Denna möjlighet erbjuder inte nätbutiker.

Hur ska klänningen se ut?

Vid baler och formella fester bör klänningen vara lång och helst enfärgad. På mera vardagliga kalas kan stilen däremot vara slappare och klänningarna mer vågade. Då gör det inte heller något om man väljer en kortare variant av klänning; denna upplevs nämligen ofta som mindre formell än hellånga klänningar. Viktigt är dock att du ska kunna röra dig smidigt i klänningen – detta gäller särskilt om du ska på disco eller nattklubbar.