Tips, fakta och vägledning om klänningar

Brudklänningar - fakta och tips

Brudklänningar kan fås på flera sätt och stilen bör noga anpassas efter sammanhang. Dessutom finns flera praktiska saker att tänka på för den som ska bära brudklänningen.

Idag har brudar tre alternativ att välja mellan vid köp/tillverkning av brudklänning. Man kan köpa sin bruklänning färdig, låta en sömmerska syn den från scratch eller hyra klänningen. Många affärer är helt eller delvis specialiserade på bröllopskläder och utbudet har under senare år tenderat att öka. Kollektionerna kommer från Europa och USA och utbudet förnyas inför varje säsong.

Bröllopsklänning för kyrkbröllop

Vid kyrkbröllop är klänningarna av tradition vita, långa och inte särskilt urringande. Brudklänningen och aftonklänningen liknar varandra alltmer. Att ha hellång klänning anses acceptabelt trots att brudgummen bär kostym istället för frack – det kan dock se konstigt ut om bruden är alltför elegant i förhållande till brudgummen… Vita skor och handskar är för övrigt traditionella tillbehör till klänningen – sömmen på vänster ringfinger ska givetvis vara uppsprättad i de senare.

Vid borgerliga bröllop är kraven på klädsel inte lika strikt men brudklänningar förekommer även vid borgerliga vigslar.

Bära brudklänning

Vita bröllopsklänningar bör förvaras undanskymda från solljus. För att undvika rynkor bör klänningen förvaras fritt hängande i en garderob. Undvik likaså att fixa frisyr och smink efter att du tagit på dig klänningen – dessa praktiska saker måste vara avklarade i förväg för att klänningen inte ska bli smutsig. Du sätter på dig klänningen genom att först stiga in i den utan skor. Sedan drar du upp blixtlåset och knäpper klänningen och justerar bysten. Stänk inte vätska på klänningen – inte ens vatten. Vätska förorsakar fläckbildning som kan vara svår att få bort – något du särskilt bör se upp med om du hyrt din klänning. Blombuketter som du får i present kan innehålla vatten och ge upphov till synliga fläckar på känsliga tyger.