Tips, fakta och vägledning om klänningar

Röda klänningar - fakta och tips

Röda klänningar används främst på cocktailpartyn och baler. Röda bröllopsklänningar kan däremot väcka vissa associationer bland bröllopsgästerna och bör användas med försiktighet.

Röda klänningar används nästan uteslutande på baler och cocktailpartyn. Dessa klänningar upplevs av många som mycket attraktiva och iögonfallande. Egentligen är färgen röd en symbol för kärlek och skönhet. Av denna anledning är röda klänningar särskilt populära på alla hjärtans dag. Den röda färgen symboliserar också livet - vårt blod är ju rött. En tjej som bär röda balklänningar uppfattas därför som en livlig och glad person. Färgen väcker i huvudsak positiva associationer i balsammanhang.

Röd bröllopsklänning

Den vita brudklänningen symboliserar traditionellt sett brudens oskuld. Du som väljer att bära röd klänning på ditt bröllop kan därför upplevas som modern och fördomsfri, vilket inte är fel i sig. Äldre människor kan däremot koppla färgen till att du vill demonstrera att du har haft sex med brudgummen innan du gifter dig. I vissa fall är den saken emellertid uppenbar; särskilt om ni har barn ihop eller om du varit gift tidigare.

Tyvärr kan det också vara känsligt för en del människor om bröllopsgästerna klär sig i röda klänningar. Men allt färre tror numera på den löjliga dumheten att en kvinnlig bröllopsgäst i rött visar att hon har haft sex med brudgummen. En normal människa skulle förmodligen inte vilja demonstrera för vänner och bekanta att hon haft sex med just brudgummen.