Tips, fakta och vägledning om klänningar

Cocktailklänningar - fakta och tips

Cocktailklänningen är en kort eller knälång – ofta mycket flashig – festklänning. Den passar bra vid mindre formella partyn, men absolut inte på akademiska tillställningar.

En cocktailklänning är en festklänning som huvudsakligen bärs på cocktailpartyn. Dess längd varierar beroende på mode och lokala trender. Längden varierar från strax ovanför knähöjd till att röra fotlederna. När klänningen sträcker sig ca 5 cm ovanför fotleden är den av telängd och när den nästan rör fotleden kallas den ballerinaklänning. Aftonklänningar med samma längd brukar också kallar ballerinaklänningar.

Sammanfattningsvis är cocktailklänningar knälånga klänningar eller klänningar som sträcker sig till höftena. Cocktailklänningens mönster kan vara väl tilltagna och flashiga. Denna klänningstyp kan vara svart, röd, blå – ja, till och med en och annan vit cocktailklänning förekommer ute på festerna. Cocktailklänningar är billiga klänningar jämfört med andra klänningstyper. Du kan köpa din cocktailklänning i storstäder som Göteborg och Stockholm, men billiga cocktailklänningar köper du naturligtvis med fördel på nätet.

När bära cocktailklänning?

Cocktailklänningen bärs enbart i mindre formella sammanhang. I formella sammanhang – t.ex. akademiska baler - är långkjol med överdel ett måste för kvinnan. Det innebär å andra sidan frack för mannen. Om mannen sedan tidigare har en smoking går det också bra med en sådan.

Om klänningen saknar ärmar kan du bära långa handskar. Glöm inte att ta av handskarna vid måltiden – du kan dock behålla dem på när du hälsar samt vid dans. Under måltiden kan du behålla handskarna i knät eller ovanför aftonväskan. Ta absolut inte på dig ringar eller klockor om du väljer att bära handskar!