Tips, fakta och vägledning om klänningar

Ballongklänning - fakta och tips

Att bära ballongklänningar av äkta ballonger innebär en oförglämlig upplevelse för de flesta. I Sverige är äkta ballongklänningar ovanliga – som svensk får du i regel nöja dig med en textilklänning med ballongmönster.

Ballongklänningar gjorda av äkta ballonger är mycket ovanliga i Sverige, men desto vanligare i asiatiska länder. Att tillverka en riktig ballongklänning kan dock ta upp till 20 timmar för en expert inom området. Desto enklare är det däremot att överföra ballongklänningarnas klassiska puffar till klänningar tillverkade av siden, bumull eller ull.

Äkta ballongklänningar dyra rariteter

Att bära en äkta ballongklänning är en oförglömlig upplevelse. I Asien är det vanligt att överklasskvinnor gifter sig i ballongklänningar, som specialtillverkats av lokala ballongkonstnärer till ett pris av ca 2000 USD, beroende på hur många unika ballonger klänningen består av. I Sverige är antalet ballongkonstnärer ytterst få. Att antalet kreativa ballongkonstnärer är stort i Asien utgör en ringa tröst i sammanhanget, då ballongklänningar är färskvara som bara kan avändas en gång. Således är det inte möjligt att flyga från t.ex. Japan till Sverige iklädd en ballongklänning.

Ta modell av äkta ballongklänningar

Du som står i begrepp att sy en puffig ballongklänning av textilmaterial bör ta modell av klassiska ballongklänningar gjorda av äkta ballonger. Välj inte den mest komplicerade varianten; att få ett snyggt fall på en ballongklänning av tyg är mycket svårt, särskilt om ballongklänningen är av hellängd.