Tips, fakta och vägledning om klänningar

Nyårsklänning - fakta och tips

De kläder som bärs på nyårsafton ska vara positivt framåtblickande och optimistiska. Klä dig inte i gamla kläder, utan välj istället en snygg nyårsklänning som du inte visat dig i tidigare.

Nyårsafton är den tid på året då det gångna årets händelser blir minnen och det nya året tar vid. En nyårsklänning bör således signalera nytänkande och optimism. Undvik därför att ta på dig någon av dina gamla klänningar – satsa istället på en klännig som du inte haft på dig förut.

Tips och råd om snygga nyårsklänningar

Förutom att din nyårsklänning bör vara en klänning du bär för allra första gången, ska du tänka på att anpassa den till festen. Ifall festen äger rum inomhus – vilket är troligt om du firar nyår i Sverige – ska du bära en lätt och smidig klänning – med eller utan axelband. Men tänk också på att det ska vara möjligt att lägga på extra kläder ovanpå klänningen – de flesta nyårsfirare brukar nämligen gå ut en sväng och skåla kring midnatt. I övrigt bör du tänka på följade:

  • Snygga nyårsklänningar behöver inte vara nyinköpta, men de ska vara unika för just dig. Detta med tanke på att nyårsafton innebär en nystart för de allra flesta. De skor som du bär i kombination med klänningen bör också vara nya – tänk dock på att gå in skorna (i smyg) innan de ska användas på nyårsafton. Att dansa i nya, oanvända skor är inte att rekommendera.
  • Hur du klär dig på nyårsafton bör signalera hur du vill se ut under resten av året. Se därför inte nyårsklänningen som engångsklädsel; den ska på ett eller annat sätt representera den klädstil du vill att andra ska förknippa dig med under hela det kommande året.
  • Det finns inga specifika regler för hur en nyårsklänning ska se ut, även om praxis säger att nyårsklänningen ska vara glittrig, flashig och väcka åtrå. Längden på nyårsklänningen bestäms, som alltid, av festlighetens formalitetsnivå. Är det en släktfest eller tjejmiddag? I så fall passar korta nyårsklänningar utmärkt. Ifall det däremot är fråga om en formell nyårsbal bör du välja en hellång balklänning.

Att bära en klassisk, begagnad nyårsklänning är helt i sin ordning. Myrorna brukar alltid ha klassiska nyårsklänningar i lager.