Tips, fakta och vägledning om klänningar

Vita klänningar - fakta och tips

Vita klänningar är portförbjudna på bröllop – såvida man inte själv är brud. För bröllopsgäster är det ett sedlighetsbrott att bära vit klänning. Den vita vardagsklänningen är däremot en het sommartrend.

Du som tar studenten eller gifter dig klär dig traditionellt sett i vit skrud. Däremot kan man faktiskt bära vit klänning även vid andra tillfällen; särskilt under sommarhalvåret. Många kvinnor väljer t.ex. att bära vita klänningar på midsommarafton. Det tillhör tyvärr inte god sed att bära vit klänning som gäst på bröllop och studentfester. Gästerna ska nämligen inte överglänsa bruden eller den nyblivna studenten. Däremot är det helt acceptabelt att bära vita balklänningar och cocktailklänningar på fester och baler.

Korta vita klänningar

Blir du trött på blommiga klänningar och klänningar med aggressiva mönster? Då är du inte ensam. Av denna anledning har den lilla vita klänningen blivit en sommarhit – den kan nämligen användas även till vardags efter att midsommar- och studentfesterna är över. För närvarande är korta, kritvita klänningar trendiga, men lätta brodyrmönster är också eftertraktade. Klänningarna kan köpas i många varianter, med både krage och ärmar. Den ”lilla vita” kommer garanterat att vara modern fram tills utgången av 2000-talets första decennium. Den kan däremot aldrig ersätta den långa brudklänningen vid kyrkbröllop.

Billiga och snygga klänningar

Vita brudklänningar köps ofta på beställning hos skräddare eller i speciella butiker. En enkel vit klänning köper du i de flesta affärer till varierande priser. Kända kedjor som Zara, H&M och Gina Tricot säljer den vita klänningstypen. Den lilla vita klänningen upplevs som snygg och trendig oavsett om du väljer en billigare variant, t.ex. en från H&M. Men du som är beredd att satsa lite mera pengar lär inte ångra dig – ur ett modeperspektiv är den vita klänningen både stilstark och varaktig.