Tips, fakta och vägledning om klänningar

Aftonklänningar - fakta och tips

Aftonklänningen är inte längre lika populär som förr. Idag är den inte längre någon klassmarkör, men den bör användas med omsorg. Smycken och skor måste noga anpassas till klänningstypen.

Aftonklänningen har tappat mark under senare år. Den var däremot särskilt populär på 1930-talet – då var den typiska aftonklänningen lång och försedd med volangärmar. Den kvinna som saknade höften och var över medellängd kategoriserades ofta som en människa av ”klass”. Ju längre man var desto mer näring hade man fått i sig under sin uppväxt, hette det. Numera är den långa aftonklänningen förlegad och trenden pekar snarare i riktning mot korta aftonklänningar.

Idag är en aftonklänning inte någon klassmarkör, men volangärmarna förekommer även idag. I USA förknippades aftonklänningen med sina klassiska volanger med filmen Letty Lynton och skådespelerskan Crawford.


Ett feminint drag – ibland rent av ett romantiskt neo-viktorianskt inslag i 1930-talets mode - är långa kjolar samt turnyrer från senare delen av 1800-talet. Andra världskrigets utbrott satte emellertid stopp för utvecklingen av detta mode och efter kriget fick aftonklänningen ta ett steg tillbaka till förmån för mera vardagliga klädesplagg. Dock kan aftonklänningar köpas i flera butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Du som är lite riskbenägen köper billiga aftonklänningar online.

Aftonklänning och smoking

Är klädkoden på inbjudningskortet ”aftonklänning” eller ”evening dress”? I så fall ska du bära en klänning eller kjol som tydligt skiljer sig från frackklänningen. Till klänningen ska du bära pumps eller klackskor. Strumporna måste matcha skorna till färg och stil och materialet får gärna vara glittrigt. Långa handskar passar inte denna dräkt utan handskarna måste vara av kortare eller halvlång variant.

Väskan du bär ska vara liten – helst av kuvertmodell. Den får gärna glänsa i guld- eller silverfärg om det för sig om en finare tillställning.

Till aftonklänningen ska du välja äkta smycken av glas eller strass, t.ex. glitter- eller pärlhalsband. Undvik däremot hatt, men bär gärna päls eller annan festlig kappa som ytterplagg.

Sist men inte minst – det är absolut nödvändigt att din manliga ledsagare bär smoking om du själv är iklädd en aftonklänning.