Tips, fakta och vägledning om klänningar

Volanklänning - fakta och tips

Volangklänningar finns i olika längder och prisklasser. H&M är i särklass billigast, medan en skräddarsydd volangklänning å andra sidan kan kosta skjortan.

Ordet volang kommer från franskans volant som betyder flygande. När man hänför ordet till klänningar avser begreppet en vågad kantning, vars syfte uteslutande är dekorativt. Volanger på klänningar kan vara tillverkade av spets eller samma material som själva klänningen huvudsakligen är tillverkad av.

Billiga volangklänningar på H&M

Volangklänningar finns i form av hellånga balklänningar, korta sommarklänningar (t.ex. Ibizamodet) och knälånga festklänningar. Volangklänningar är således inte något entydligt begrepp. Den som vill fynda billiga volangklänningar kan i skrivande stund köpa en enkel, somrig volangklänning för 149 kr på H&M – medan den som är beredd att satsa mera pengar på en volangklänning kan få den skräddarsydd för ett betydligt högre pris.

Var köpa volangklänning?

Volangklänningar av lite lyxigare typ – med eller utan markerad midja – kan köpas i följande butiker:

  • Asos.com – sällsynt moderiktiga och trendiga volangklänningar i prisklassen 1000 kr och uppåt.
  • Volangklänningar från Acne på acnestudios.com – snygga och trendiga klänningar för en modemedveten kundkrets.

Den som vill sy sin egen volangklänning bör ha syvana – att inleda sin sykarriär med att försöka sy volanger är inte att rekommendera. Då är det bättre att satsa på en skräddarsydd volangklänning, trots att det kostar en slant.