Tips, fakta och vägledning om klänningar

Balklänningar mönster - fakta och tips

Idag är det möjligt att dagtinga med både längd och mönster på balklänningar. Bra, tycker de allra flesta. Då får den egna smaken avgöra mönstervalet – istället för rådande etikett.

Balklänningar är traditionellt sett hellånga klänningar som används vid högtider – bl.a. baler. De hellånga klänningarna – som av tradition bärs med handskar – ska sakna ärmar och bäras med underkjol för viddens skull. Enkla mönster i kombination med ljusa pasteller är vanligast.

Friare mönsterval idag

Idag accepteras emellertid balklänningar i alla längder. På samma sätt är det smak – inte etikett – som för det mesta avgör valet av mönster till balklänning. Du som vill efterlikna en sagoprinsessa bör välja en mjukt rosa, eller silverglittrig, balklänning av ballerinatyp. Du som vill att klänningen ska vara mindre sagolik kan däremot låta dig inspireras av bröllopsklänningar. I så fall gäller långa tyger – kombinera gärna olika längder i samma klänning – med massor av spets, satin och inslag av lyxtyger.

Mönster till lyxiga balklänningar

Du som letar mönster till balklänningar av lyxigare typ kan förslagsvis välja sidentyger översållade med äkta pärlemor och lyxigt glitter, typ strass och exotiska juveler. Till denna typ av balklänningar är det viktigt att ha halsband, örhängen och armband i samma stil. Likaså måste frisyren stämma överens med balklänningens mönster och accessoarer.